Roman graphiques in de mediatheek!

In de mediatheek kun je sinds kort roman graphiques vinden: Franstalige graphic novels, waarin tekst en beeld samen het verhaal vertellen.

Patricia LLorens, docent Frans, vertelt ons er meer over!

 

‘De roman graphique of graphic novel is een kunstvorm die de dialoog aangaat tussen beeld en narratief. Ten onrechte wordt het soms gezien als het zwakke aftreksel van zijn literaire grote broer, de roman. Niets is minder waar. Deze nieuwe kunstvorm heeft afgelopen decennia in Frankrijk een groot podium gekregen. Beroemde schrijvers worden in deze kunstvorm opnieuw uitgebracht, men zegt ook wel “vertaald”. Le Premier Homme (A. Camus), uitgebracht door Jacques Ferrandez, die net als Camus in Algerije geboren is, is daar een mooi voorbeeld van. Hierin wordt, het landschap, dat Camus zo subliem beschreven heeft, opnieuw picturaal weergegeven. Het lezen van een roman graphique vraagt een andere manier van lezen dan de roman zelf. De dialoog die beeld en tekst aangaan is intrigerend, omdat het ook een dialoog is tussen de twee auteurs: Ferrandez en Camus. Een leerling die Le Premier Homme (de roman graphique) op haar/zijn lijst zou zetten zal dus heel goed uit moeten kijken het werk niet te snel door te bladeren. Voor haar/hem wordt gevraagd alert te zijn op de subtiliteit van Ferrandez, zonder Camus uit het oog te verliezen in tekst en beeld.

https://www.barlaeus.nl/wp-content/uploads/2022/07/stuk.jpg

Buiten het “vertalen” van een bestaand meesterwerk, worden roman graphiques uitgebracht die op zichzelf staan. Neem bijvoorbeeld het werk van Fabien Toulmé in L’Odyssée d’Hakim. Het is een roman graphique die het verhaal vertelt van een vluchteling. Daarin worden beelden van de actualiteit (nieuws) verwerkt en in de context van het verhaal geplaatst zoals een documentaire zou doen (zie bijvoorbeeld p. 14).

De roman graphique heeft veel te bieden, voor de sceptici een anekdote. Ooit werd fotografie uitgehoond omdat het de schilderkunst na zou bootsen (Baudelaire). De notion pictures (cinéma) werd pas na 1910 geaccepteerd als nieuwe kunstvorm, daarvoor werd het slechts gebruikt als intermezzo bij toneel of vaudeville en werd het niet gezien als een zelfstandig medium.’

Benieuwd welke andere roman graphiques je in de mediatheek kunt vinden? Kom een kijkje nemen!

https://www.barlaeus.nl/wp-content/uploads/2022/07/stukje.jpg