Judith van Wanroij in Paradiso

Afgelopen vrijdag werd poptempel Paradiso, momenteel in gebruik als leslocatie van het Barlaeus, even omgetoverd tot klassieke concertzaal. En dat was een geweldige belevenis! Judith van Wanroij bracht drie prachtige liederen ten gehore. Zij werd op de piano begeleid door Thomas Beijer, en dat was nog een hele prestatie op de aftandse piano die voor de gelegenheid uit de diepste krochten van Paradiso was gehesen.

Met de 5e klas lezen wij bij Duits het toneelstuk Faust. Mephisto, de gevallen aartsengel, probeert Faust, een wetenschapper in een existentiële crisis, te helpen in zijn zoektocht naar was die Welt im Innersten zusammenhält. Mephisto geeft de oude Faust het uiterlijk van een jonge god en in die hoedanigheid wordt Faust meteen verliefd op de jonge, vrome Margarete. Zij verliest haar hart ook aan hem, maar voelt direct dat hun liefde geen gelukkig einde beschoren is. Haar tegenstrijdige gevoelens uit Margarete, ofwel Gretchen, in het lied Gretchen am Spinnrade.

Judith van Wanroij voerde dit lied (op muziek gezet door Schubert) weergaloos op. Wij waren diep onder de indruk. In een heel leuk en verrijkend gesprek gaven de leerlingen hun interpretatie van Gretchen als Faust-personage. Judith gaf hierop haar kijk vanuit een muzikale invalshoek en vertelde nog veel meer interessante dingen. Later zong Judith van Wanroij nog twee aria’s voor de leden van het schoolorkest en het schoolkoor; ‘Il va venir’ uit de opera Phèdre van Jean-Baptiste Lemoyne en ‘Je faisais un rêve insensé’ uit de opera La Princesse Jaune van Camille Saint-Saëns. Het was heerlijk om midden in een lockdown weer eens een stem in een concertzaal te horen klinken en dan nog zo’n mooie.

Veel dank aan Judith van Wanroij en Thomas Beijer voor de muziek en aan Hanna Schreuders (oud-leerling) van Grote Zangers die dit goed georganiseerd heeft!

Bekijk de verschillende filmpjes:

video-1video-2video-3