Jouw privacy op internet

Eind september 2014 voerden de zesdeklasfilosoofjes een voortreffelijk, zelfgemaakt toneelstuk op over privacy op het internet.

Zij onderzochten op de toneelvloer met elkaar en met het publiek de consequenties van een samenleving waarin iedereen elkaar op internet openlijk of stiekem bekijkt. In levendige scènes — geregisseerd door Anika Abbinga — concludeerden zij dat dit ten koste moet gaan van de vrije ontwikkeling van de persoonlijke identiteit.

Ons argeloos gebruik van de meest uiteenlopende internetdiensten of het onverschillige meeloopgedrag bij internethypes als de neknominatie en de icebucketchallenge zorgen volgens de filosoofjes voor het creëren van een kudde, waarin iedereen naar elkaar kijkt en weinigen meer authentiek zichzelf willen of kunnen zijn.

Misschien is dit sociale proces van alle tijden, maar het huidige internettijdperk voegt hieraan een extra dimensie toe: veel persoonlijke gegevens die we vroeger strikt voor onszelf of voor een selecte groep bekenden hielden, vertrouwen we nu vrijwel moeiteloos aan onbekende mensen achter de internetdiensten toe.

Daardoor kunnen overheden en bedrijven de kudde nog beter manipuleren. Dat veel bezoekers van deze toneelvoorstelling zich dit inzicht beter gingen realiseren dan zij al deden, is een grote verdienste van de zesdeklasfilosoofjes.

Alexander Kauffman

docent filosofie

 

Een deel van de voorstelling