Game of thrones – afsluiting

Het Barlaeus heeft een regering!
Woensdag 18 november was het zover: de afsluitende formatie-bijeenkomst van het Game of Thronesspel dat het Barlaeus wekenlang in zijn greep heeft gehouden. Alle klassen presenteerden die middag hun ideale kabinet, compleet met regeerakkoord en kandidaten. Uit de daaropvolgende stemming bleek dat het Barlaeus over links gaat: SP en PvdA gaan het samen met verkiezingsoverwinnaar D66 proberen. Sarah Fonteijn is de nieuwe minister-president!
Vervolgens moest de jury besluiten wie het spel gewonnen had. Dat was nog helemaal niet makkelijk. Welke klas had blijk gegeven van het best ontwikkelde politiek gevoel? Had de juiste inhoudelijke en electorale keuzes gemaakt en naar behoren gepresteerd bij de volledig open en eerlijk verlopen verkiezingen?

Had een gloedvolle campagne gevoerd, de juiste kandidaten aangedragen, was bereid geweest de nodige concessies te maken zonder daarbij het eigen gedachtegoed tekort te doen?

De jury was zeer te spreken over de inzet en prestaties van alle vijf de partijen. Zij heeft rode oortjes gekregen van het opstreden van de ijzersterke lijsttrekkers, die zich terzijde hebben laten staan door goed ingevoerde spindoctors. Zij heeft een pittige campagne gezien (met een steengoed filmpje, lekkere taartjes, en professionele posters). Toch kon er maar één terechte winnaar worden aangewezen, een winnaar die op geen enkel vlak heeft ondergedaan voor de rest en er regelmatig boven uitstak. De kwaliteit van de toespraken, het succes van de verkiezingen en de charismatische minister-president wezen allemaal eenduidig in de richting van: (tromgeroffel) 5E. Daarom verdienen zij TAART!