Vertaalwedstrijd klas 5

Eervolle vermelding voor vijfdeklassers van het Barlaeus bij vertaalwedstrijd van ‘Telescope’ van Louise Gluck!

Naar schatting meer dan 1500 middelbare scholieren hebben zich in de afgelopen maanden gebogen over het gedicht ‘Telescope’ van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Louise Glück. Lerarenvereniging Levende Talen Nederlands schreef een wedstrijd uit om leerlingen het plezier en de uitdaging te laten beleven van literair vertalen. Middelbare scholieren in Nederland, Vlaanderen en zelfs daarbuiten hebben zich in hun lessen Nederlands en Engels gebogen over dit gedicht en een vertaling gemaakt. De beste vertaling is van de hand van een groep leerlingen van de Nederlandse school in Frankfurt.

Toen in oktober 2020 bleek dat de Nobelprijs voor Literatuur in 2020 naar de Amerikaanse dichteres Louise Glück ging, was het stil in literair Nederland. Glück bleek hier nagenoeg onbekend. Op middelbare scholen keken docenten Engels en Nederlands elkaar onwetend aan: wie is zij? Louise Glück is al decennialang een van Amerika’s meest vooraanstaande dichters, wier werk tot nog toe bijna niet in het Nederlands was vertaald.

Haar taal is eenvoudig, maar de inhoud is rijk. Alle reden dus om Glücks gedichten te introduceren bij middelbare scholieren. De 121 meest geslaagde vertalingen zijn ingezonden voor de wedstrijd. De jury bestond uit dichters Lies van Gasse, Thomas Möhlmann en literair vertaler Robert Dorsman. Zij wezen een bijzondere winnaar aan: een groep van 29 leerlingen van de Nederlandse school in Frankfurt, geïnspireerd door docent Karolien de Wilde. Deze groep leerlingen van 11 tot en met 17 jaar maakte een uitstekende vertaling.

De jury was enthousiast over de dichterlijke woordkeus, maar ook de beknoptheid van de taalvondsten. Eervolle vermeldingen zijn er voor de vertalingen van Che Vorstenbosch & Philip Akkaya en Mathilde van Ophuijsen & Bowie Rengers uit Amsterdam. Met veel plezier heeft klas 5b met begeleiding van docent Nederlands Ludian Schaling en docent Engels Kristy Mannell aan de vertalingen gewerkt!

Gedichten De Kijker, Telescope en Sterrenkijker